Danske svampe året rundt!
Tlf.: +45 5594 2400
facebook
email
  • Stalddørssalg
    • Køb økologisk jordforbedring til haven
    • Stalddørssalg på Tvedemose
  • Mosteriet
  • Opskrifter med svampe
  • Dyrkning af svampe
    • Produktion af danske champignon
    • Danske svampe af højeste kvalitet
    • Bæredygtig dyrkning af svampe
    • Økologiske svampe
    • Viden om svampe
    • Anerkendelser & certificeringer
  • Tvedemose’s svampe
    • Hvide champignon
    • Brune champignon
    • Portobello
    • Enoki
    • Kejserhatte
    • Shii-take
    • Hvor købes vores produkter?
  • Gård-nyt
    • Nyt fra Tvedemose
    • Kommende aktiviteter
    • Tvedemose’s historie
  • Kontakt

Produktion af danske champignon

  • Produktion uge 1
    -
    Uge 1
  • Produktion uge 2
    -
    Uge 2
  • Produktion uge 5-6
    -
    Uge 5-6
  • Produktion uge 5-6
    -
    Uge 5-6
  • Produktion uge 8
    -
    Uge 8-10

Kompostering
Champignon produceres på hestegødning, som vi får fra rideskoler og stutterier på hele Sjælland. Vi bruger hestegødning fra ca. 1.000 heste om ugen, hvilket svarer til 200 tons frisk kompost.

Sådan laves de
Hestegødningen bliver komposteret ved hjælp af opvarmning som medfører en forrådnelse. Vi efterligner og fremskynder naturens forrådnelsesproces som normalt tager 3-6 år.

Det første vi gør er at sammenblande hestemøg/kyllingemøg med halm. Vi vander stakkene og vender dem så de får ilt og en ensartet konsistens.

Uge 1
Hestegødningen placeres i lange rækker i vores kompost hal. Der tilsættes vand, lidt svovlsur-ammoniak samt kalk for at justere pH-værdien, i den konventionelle produktion. I den økologiske produktion tilsættes gips, lupinfrø og hvedeklid, samt vand, for at opnå den rette kvælstofmængde og pH. Bakterierne begynder at arbejde og temperaturen i rækkerne vil stige til 70-80°C. Under processen lufter man komposten, for at sikre, at alt sammen bliver komposteret og at der er ilt til bakterierne. En kompostering i vores hal tager 7-10 dage.

Uge 2
Efter 6 dage køres komposten ind i tunneler á 3x3x40 meter. Man pasteuriserer komposten ved at blæse luft igennem med en temperatur på 58°C. Denne proces tager 6 timer og gøres for at dræbe uønskede svampesporer og bakterier. (Til sidst fjernes ammoniakken ved en konditionering (fordampning) ved 48°C). Hele processen varer 5 dage.

Uge 3-5
Når komposten er nedkølet til 20°C blandes svampesporerne i komposten, og den ligger efterfølgende i 20 dage  ved 25°C og bliver til  svampenærings substrat.

Uge 5-6
Svampenæringssubstratet  er klar til at blive lagt ind i vores dyrkningsrum. På toppen af substratet bliver der lagt dækjord, som er en blanding af spagnum, kalk og vand. I dyrkningsrummene ligger der ca. 100 kg/m2 substrat i en tykkelse af 20 cm. Dæk jorden bliver lagt på, for at vi kan danne frugt legemer, for der er nemlig nogle bakterier i dækjorden som gør, at vi kan danne svampene.

Svampesporerne spredes i små tråde kaldet hyfer. Disse hyfer tidobles på et døgn og vil til sidst gro sammen til et stort net kaldet Mycelium. Hyferne gror sammen til en svamp på størrelse med en lille knappenål. Efterfølgende fordobler svampens frugtlegeme sin volumen hver dag, indtil den er klar til at blive plukket!

Uge 8
Efter 14 dage i dyrkningsrummet plukkes de første champignon. Når en champignon er klar til plukning har den en vægt på 20-40 g for almindelige champignon og 75-150 g for Portobello.

Uge 8-10
De plukkede Champignon køres direkte på køl for, så hurtigt som muligt, at nedkøles til 2°C. Straks efter pakkes og mærkes de, for 2 dage  efter, at kunne være ude i butikkerne. Det er vigtigt for champignons holdbarhed at temperaturen holdes stabil.

Uge 10
Vi plukker i 2 uger i et rum, hvorefter der sættes damp på rummene. Dampen varmer rummene op til 70°C, for at slå de uønskede svampespore og  bakterier ihjel. Herefter tømmes og rengøres det enkelte dyrkningsrum, så det igen er klar til at blive fyldt dagen efter. Det steriliserede substrat sælges til havebrug og bruges som gødning på vores marker, så vi kan undgå handelsgødning.

VI HAR INGEN BRUG AF SPRØJTEMIDLER I VORES PRODUKTION AF CHAMPIGNON!
En af årsagerne til at vi ikke benytter sprøjtemidler i vores produktion er, at vi har en meget høj hygiejne i produktionen og blandt personalet, samt produktionscyklusen er så kort. Champignonernes vækstdage er kun 2 uger, hvilket formindsker udviklingen af sygdomme. For 30 år siden var vækstdagene 60-90 dage og sprøjtemidler var nødvendige for at holde sygdomme væk.

Om Tvedemose

  • Produktion af danske champignon
  • Danske svampe af højeste kvalitet
  • Bæredygtig dyrkning af svampe
  • Økologiske svampe
  • Anerkendelser & certificeringer
  • Stalddørssalg på Tvedemose
  • Hvor købes vores produkter?
  • Tvedemose’s historie

Åbningstider

I dag har vi åbent kl. 08 - 16.00
[Show working hours]
Day Open Close
Mandag 08 16.00
Tirsdag 08 16.00
Onsdag 08 16.00
Torsdag 08 16.00
Fredag 08 15.00
Lørdag 08 12.00
Søndag Closed

Opskrifts-stikord

bacon brasede kartofler burger carbonara champignon Enoki enoki sandwich flødeost fond frikadeller grahamsmel grøntsager hane hvidløg is jordskokker kejserhatte krabbe kylling laks lam marksvampe nye kartofler pancetta parmaskinke pasta persille pesto pizza Portobello ratatouille risotto rodfrugter sauce Shii-take svampe shiitake shiitake bacon sovs spaghetti spelt spinat suppe svampe svampespread Øko

Links

  • Dansk Grønt
  • Facebook
  • Sæson for god smag

Nyeste opskrifter

Grillspyd og sommergrønt
18. juni 2018
Grillede portobello
14. juni 2018
Shii-take fond
13. marts 2018
Svampespread
13. marts 2018
Pulled kejserhatte
13. marts 2018

Åbningstider

I dag har vi åbent kl. 08 - 16.00
[Show working hours]
Day Open Close
Mandag 08 16.00
Tirsdag 08 16.00
Onsdag 08 16.00
Torsdag 08 16.00
Fredag 08 15.00
Lørdag 08 12.00
Søndag Closed

Søg


Tvedemose Økologi ApS smiley-rapport

Tvedemose Ejendom ApS smiley-rapport

Tvedemose Food ApS smiley-rapport

TVM Ingredients ApS smiley-rapport


Handelsbetingelser
Persondata- og cookiepolitik
Tvedemose Champignon CVR.: 28261942   •   Jens Christian og Kirsten Hansen   •   Tvedemosevej 2, Snesere   •   4750 Lundby   •   Tlf.: +45 5599 0233   •   Enoki I/S CVR: 20296380 • Tvedemose Økologi CVR: 40250441
Vi anvender cookies for at sikre at vi giver dig den bedst mulige oplevelse af vores website. Hvis du fortsætter med at bruge dette site vil vi antage at du er indforstået med det.AcceptérLæs mere om cookies