Danske svampe året rundt!
Tlf.: +45 5594 2400
facebook
email
  • Stalddørssalg
    • Køb økologisk jordforbedring til haven
    • Stalddørssalg på Tvedemose
  • Mosteriet
  • Opskrifter med svampe
  • Dyrkning af svampe
    • Produktion af danske champignon
    • Danske svampe af højeste kvalitet
    • Bæredygtig dyrkning af svampe
    • Økologiske svampe
    • Viden om svampe
    • Anerkendelser & certificeringer
  • Tvedemose’s svampe
    • Hvide champignon
    • Brune champignon
    • Portobello
    • Enoki
    • Kejserhatte
    • Shii-take
    • Hvor købes vores produkter?
  • Gård-nyt
    • Nyt fra Tvedemose
    • Kommende aktiviteter
    • Tvedemose’s historie
  • Kontakt

Viden om svampe

Vidste du at:

  • Vores champignon bliver dyrket på hestegødning og hvedehalm
  • Vores økologiske champignon bliver dyrket på kyllinggødning og økologisk hvede/rughalm
  • En champignon fordobler sin volumen på et døgn
  • Champignoner har omvendt fotosyntese lignende menneskers, og forbruger kulhydrat og proteiner
  • Én hest producerer ca. 20 kg hestegødning om dagen, hvilket rækker til 2 kg champignoner
  • Den største champignon vi har plukket vejede 3,8 kg og var på størrelse med en basketbold
  • Romerne betragtede svampe som “Mad for Guderne”, og var overbeviste om at svampens egenskaber skabte stærkere mennesker

 

  • Ernæring

    Champignon
    • Indeholder kun lidt fedt og intet kolesterol
    • Har højt indhold af proteiner, fibre, vitaminer og mineraler
    • Er den eneste ikke-animalske fødevare, der indeholder D-vitamin
    • Har naturlig umami-smag (umami er Japansk og betyder velsmag og essensen af det lækre)
    • Har et D-vitamin indhold, der ligger på niveau med mange kød- og mælkeprodukter

    Champignon har et meget lavt fedt- og energiindhold. Samtidig har de et højere indhold af proteiner end de fleste andre grøntsager. Sammen med deres lave indhold af kulhydrater gør det champignon til en energifattig, men næringsrig fødevare, fordi indholdet af vitaminer og mineraler samtidig er højt.

    Størstedelen af kulhydraterne i champignon består af fibre – bl.a. kitin og glukaner. Disse fibre har bl.a. positive effekter på mave-tarmsundhed. Det lave indhold af fedtstoffer i champignon består overvejende af umættede fedtsyrer, især linolsyre. Champignon indeholder samtidig intet kolesterol.

    Tabel 1. Næringsindholdet i 100 g friske champignon (Fødevaredatabanken DTU, 2009)

    Næringsindhold i 100 g rå champignon Indhold
    Energi (kJ) 103
    Protein 2,9 g
    Fedt 0,3 g
    - heraf kolesterol 0 g
    Kulhydrater 3,4 g
    - heraf tilgængelige 1,7 g
    - heraf kostfibre 1,7 g


    Tabel 2. Vigtige vitaminer og mineraler i 100 g friske champignon (Fødevaredatabanken DTU, 2009)

    Vitaminer Koncentration % af anbefalet daglig indtagelse*
    Riboflavin (B2) 0,4 mg 34
    Niacin (B3) 6,1 mg 40
    Pantotensyre (B5) 2 mg -
    Biotin (B7) 16 μg -
    Folat 41 μg 14
    Mineraler
    Kalium 0,4 g 14
    Fosfor 85 mg 15
    Kobber 0,4 mg 47
    Selen 6,5 μg 16

    * Kvinder 31-60 år iflg. Nordic Nutrition Recommendations 2004.
  • Opbevaring og holdbarhed

    Champignon har det bedst kolde. Opbevar dem i deres indpakning i køleskab for længst mulig holdbarhed.

    Hvide Champignon
    Holdbarhed ca. 3-4 dage ved 2-5°. Champignon kan fryses rå og rengjorte, dog må de ikke optøs før brug. De kan ligeledes fryses efter kort tilberedning på panden. Her skal saft og svampe fryses sammen.

    Øko champignon
    Holdbarhed ca. 3-4 dage ved 2-5°.

    Kejserhatte
    Holdbarhed ca. 14 dage ved 2-5°.

    Enoki
    Holdbarhed ca. 7-10 dage ved 2-5°. Enoki er ikke velegnet til frysning.

    Portobello
    Holdbarhed ca. 7-10 dage ved 2-5°. Kan fryses rå med fyld, hvis fyldet tåler frost. Svampen må ikke optøs, men sættes direkte i ovnen.

    Skiveskårede
    Holdbarhed ca. 3-4 dage ved 2-5°. De skriveskårne kan fryses direkte i emballagen.
  • Klargøring

    Champignon
    Roden særes af og champignonen skylles under rindende vand. De må ikke ligge og svømme i vandet. De duppes tørre i et viskestykke.

    Champignon skal altid skylles, da Kimtallet er meget højt. Det høje kimtal skyldes at de vokser i spagnum.

    Kejserhatte
    Roden skæres af inden tilberedning. For at bevare den særlige smag og konsistens bør de ikke skylles. De er helt rene, da de vokser i sterilt savsmuld og plukkes direkte bakken. Der bruges handsker ved plukningen.

    Enoki
    Roden skæres af inden tilberedning. For at bevare den særlige smag og konsistens bør de ikke skylles. De er helt rene, da de vokser i sterilt savsmuld og plukkes direkte bakken. Der bruges handsker ved plukningen.
  • Tilberedning

    Champignon
    Champignon kan spises på rå eller tilberedt. Får inspiration under opskrifter.

    Kejserhatte
    Kejserhatte smager bedst tilberedt. Den svinder meget lidt under stegning og er derfor særdeles velegnet til kødretter, til at sautere eller riste på panden, evt. sammen med andre svampe.

    Enoki
    Enoki kan både nydes rå og tilberedt. Enoki er en storcellet svamp og skal derfor først tilsættes når den varme ret er færdig.

Åbningstider

I dag har vi åbent kl. 08 - 15.00
[Show working hours]
Day Open Close
Mandag 08 16.00
Tirsdag 08 16.00
Onsdag 08 16.00
Torsdag 08 16.00
Fredag 08 15.00
Lørdag 08 12.00
Søndag Closed

Udvalgte opskrifter

Stegt unghanebryst på marksvamperisotto
Stegt unghanebryst på marksvamperisotto
13. marts 2013
Enoki-svampe med smørstegt persille
Enoki-svampe med smørstegt persille
05. marts 2013
Svampesaute med pasta
Svampesaute med pasta
24. oktober 2012

Aktiviteter

Tvedemose deltager på forskellige fødevarefestivaller og -messer mv. Se programmet her...

Opskrifts-stikord

bacon brasede kartofler burger carbonara champignon Enoki enoki sandwich flødeost fond frikadeller grahamsmel grøntsager hane hvidløg is jordskokker kejserhatte krabbe kylling laks lam marksvampe nye kartofler pancetta parmaskinke pasta persille pesto pizza Portobello ratatouille risotto rodfrugter sauce Shii-take svampe shiitake shiitake bacon sovs spaghetti spelt spinat suppe svampe svampespread Øko

Links

  • Dansk Grønt
  • Facebook
  • Sæson for god smag

Nyeste opskrifter

Grillspyd og sommergrønt
18. juni 2018
Grillede portobello
14. juni 2018
Shii-take fond
13. marts 2018
Svampespread
13. marts 2018
Pulled kejserhatte
13. marts 2018

Åbningstider

I dag har vi åbent kl. 08 - 15.00
[Show working hours]
Day Open Close
Mandag 08 16.00
Tirsdag 08 16.00
Onsdag 08 16.00
Torsdag 08 16.00
Fredag 08 15.00
Lørdag 08 12.00
Søndag Closed

Søg


Tvedemose Økologi ApS smiley-rapport

Tvedemose Ejendom ApS smiley-rapport

Tvedemose Food ApS smiley-rapport

TVM Ingredients ApS smiley-rapport


Handelsbetingelser
Persondata- og cookiepolitik
Tvedemose Champignon CVR.: 28261942   •   Jens Christian og Kirsten Hansen   •   Tvedemosevej 2, Snesere   •   4750 Lundby   •   Tlf.: +45 5599 0233   •   Enoki I/S CVR: 20296380 • Tvedemose Økologi CVR: 40250441